• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Şentop, Danıştay'ın 153'üncü kuruluş yıl dönümüne ilişkin mesaj yayımladı


Şentop, Danıştay'ın 153'üncü kuruluş yıl dönümüne ilişkin mesaj yayımladı
10 Mayıs 2021, 21:03

Şentop, Danıştay'ın 153'üncü kuruluş yıl dönümüne ilişkin mesaj yayımladı

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Danıştay'ın kuruluşunun 153'üncü yıl dönümüyle ilgili yayımladığı mesajında "Ülkemizin hukuk devleti olma vasfının temel özelliklerinden biri olan ve Anayasamızın 125'inci maddesinde ifadesini bulan 'idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır' kuralının hayata geçirilmesi bakımından vazgeçilmez önemde bir işlevi yerine getirmektedir" dedi.

TBMM Başkanı Şentop, Danıştay'ın kuruluşunun 153'üncü yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Şentop, yayımladığı mesajda "İdari işlem ve eylemlerin hukuka uygunluğunun denetimi konusunda çok önemli vazifeler üstlenen Danıştay'ın kuruluşunun 153'üncü yıl dönümünü ve 10 Mayıs Danıştay ve İdari Yargı Günü'nü en içten duygularımla kutluyorum" ifadelerini kullandı. 

Meclis Başkanı Şentop, "Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Meclisi Vâlâyı Ahkâmı Adliye'nin yapısında 1868 yılında gerçekleştirilen değişikliklerin sonucunda 'Şûrâyı Devlet' ismiyle kurulan Danıştay'a, kanun ve tüzük taslaklarını incelemek, hükümet ile şahıslar arasındaki davaları görmek, devlet memurlarını yargılamak gibi çok önemli vazifeler tevdi edilmişti. Bu anlamda, her ne kadar yargısal fonksiyonunu sürdürmesinde dönemin özelliklerinden kaynaklanan bazı kesintiler yaşanmışsa da, Danıştay'ın danışma, inceleme ve idari yargılama faaliyeti konularında 1868'den bugüne sahip olduğu 150 yılı aşkın tecrübe, Türkiye'nin yargı ve hukuk tarihi açısından çok kıymetlidir" ifadelerini kaydetti. 

Şentop, mesajın devamında şunları dile getirdi:

"İstiklal Mücadelemizin zaferle sonuçlanması üzerine 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra kabul edilen tüm Anayasalarda düzenlenen Danıştay, kuruluşundan bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargı erkinin en önemli aktörlerinden biri olmuştur. 1982 yılında kurulan idare, vergi ve bölge idare mahkemeleri ise idari işlem ve eylemlerin hukuka uygunluğunu denetleme görevinde Danıştay'a otuz dokuz yıldır başarıyla katkı sağlamaktadır.

Bugün itibariyle Danıştay ve diğer idari yargı mercilerimiz, ülkemizin hukuk devleti olma vasfının temel özelliklerinden biri olan ve Anayasamızın 125'inci maddesinde ifadesini bulan 'idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır' kuralının hayata geçirilmesi bakımından vazgeçilmez önemde bir işlevi yerine getirmektedir. Danıştay'ın ve diğer idari mahkemelerimizin söz konusu işlevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hakkıyla, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerinden asla ödün vermeden yerine getirmeye devam edeceklerine yürekten inanıyorum.

Bu vesileyle Danıştay Başkanı'nın, Danıştay meslek mensuplarının, idarî hâkimlerin, Danıştay'da ve idari yargı mercilerinde çalışan personelin ve idari yargıda görev üstlenen avukatların Danıştay ve İdari Yargı Günü'nü tekrar kutluyor, çalışmalarında kendilerine üstün başarılar diliyorum."

ANKARA,

Gündem Haberleri

  • İSTANBUL- AK PARTİ İBB ADAYI KURUM: İSTANBUL'DAKİ GÖÇMEN SORUNUNU DA YÖNETMEK ZORUNDAYIZ
  • Bakan Bayraktar: '2'nci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı uygulamaya başlıyoruz
  • İSTANBUL- İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL 'GÖZBEBEĞİMİZ İSTANBUL PROJESİ'NİN BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU
  • İSTANBUL- AK PARTİ İBB BAŞKAN ADAYI KURUM EYÜPSULTAN'DA ÇORBA DAĞITTI
  • TIR'LA ÇARPIŞIP, 70 METRE SÜRÜKLENEN KAMYONETİN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
  • ŞANLIURFA’DA, 'DUR' İHTARINA UYMAYAN 2 ŞÜPHELİ VURULARAK YAKALANDI
  • BATMAN'DA SİLAHLI VE BIÇAKLI KAVGA: 3 YARALI
  • İSTANBUL-İBB BAŞKAN ADAYI KURUM: İSTANBUL'UN 5 YILLIK FETRET DÖNEMİNİ BİTİRECEĞİZ 
  • İSTANBUL-ŞİŞLİ'DE İKİ KATLI BİNANIN ÇATISI ALEV ALEV YANDI

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır