• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Bakan Pekcan: Piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri e-ticarette de başlatılacak


Bakan Pekcan: Piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri e-ticarette de başlatılacak
26 Ocak 2021, 14:38

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, eticaretin Türkiye'de kurumsal ve sağlam bir altyapıda gelişmesi için çalışmalar sürdürdüklerini, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin eticarette de başlatılacağını söyledi.
Bakan Pekcan, video konferans yöntemiyle düzenlenen 'TOBB Dijitalleşme Sanal Fuarına' katıldı. Programa Pekcan’ın yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Bakan Pekcan, mayıs ayından bu yana gerçekleştirilen sanal fuarlara, 90 binin üzerinde kişinin katıldığını belirterek, "Fuarlar haricinde, 50 farklı ülkeye yönelik 43 sanal ticaret heyeti tamamlanmış; bu heyetler kapsamında firmalarımızın 7 binin üzerinde uluslararası iş görüşmesi yapması temin edilmiştir" dedi. 
'ÜRÜN GÜVENLİĞİNİN YASAL ALT YAPISINI TAMAMLADIK'
Eticaretin Türkiye'de kurumsal ve sağlam bir altyapıda gelişmesi için Ticaret Bakanlığı olarak çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Pekcan, "Eticaret Bilgi Sistemimizin (ETBİS) etkinliğini her geçen gün artırıyoruz. Hâlihazırda ETBİS'e kayıtlı site sayısı ise 23 bin 487'dir. Yine elektronik ticaret altyapımızla ilgili çok önemli bir gelişme olarak, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimizin eticarette de başlatılacağının altını çizmek isterim. Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunumuza, eticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz. Bu sayede elektronik ticaretin sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi; fiziki piyasalarda olduğu kadar elektronik piyasalarda da ürün güvenliğine yönelik denetimlerin yapılmasını sağlamak amacıyla eticarette ürün güvenliğinin yasal altyapısını tamamlamış olduk" diye konuştu.
Pekcan, Türkiye'deki eticaret hacmine ilişkin verileri ilk kez geçtiğimiz sene açıkladıklarını hatırlatarak, "Verilere göre; 2020 yılının ilk 6 ayında eticaret hacminin, pandeminin şartlarının da getirdiği etki ile bir önceki seneye göre yüzde 64 artışla 91,7 milyar lira olduğunu görmüştük. 2020 yılının geneline ilişkin verileri de yine en kısa sürede açıklamayı planlıyoruz" dedi. 
'GELİN GÜMRÜK BİRLİĞİNİ GÜNCELLEYELİM'
Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ile ilgili son dönemde Avrupa Birliği (AB) ile görüşmeleri sıklaştırdıklarını ifade eden Pekcan, "Buradan bir kez daha çağrı yapabiliriz; Gelin Gümrük Birliği'ni güncelleyelim. AB'nin, Türkiye'nin ve tüm AB üyesi ülkelerin ortak çıkarına olacak bu süreci başlatalım. Firmalarımıza hizmetler sektörü ve karşılıklı yatırımlar noktasında yeni imkanlar yaratalım. Kuşkusuz, salgının etkileriyle mücadele ettiğimiz böylesine kritik bir dönemde, Türkiye ile AB arasında gerçekleşecek yeni ekonomik açılımlar, her iki tarafa önemli kazanımlar sağlayacaktır. Gümrük Birliği'nin 25'inci yılını yaşadığımız 2021 yılı itibarıyla, bu alanda somut sonuçlara ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.  
TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: FUARIMIZA 100 FİRMAMIZ KATILIYOR
Rifat Hisarcıklıoğlu ise TOBB olarak, şirketlerin pandemiden en az şekilde etkilenmesi ve dijitalleşmesi için birçok etkinlik yaptıklarını söyledi. 2020'de düzenledikleri web seminerlerinde 115 bin üyeyle buluştuklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, dijital dönüşüm, ArGe ve inovasyon konularını hep birlikte ele aldıklarını ifade etti. Eticaret eğitimleriyle 10 bine yakın girişimciyi eticaretle tanıştırdıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "70'den fazla ilde Türkiye Teknoloji Buluşmaları gerçekleştirdik, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin dijital skorunu çıkararak kapasitelerini artırdık. İşte bu kapsamda bugün 'Gelenekselden Yeni Normale Yolculuk' sloganıyla açılışını yaptığımız sanal fuara, telekom, yazılım ve eticaret gibi teknoloji üreten ve ihraç eden sektörlerimizden toplam 100 firmamız katılıyor. Katılımcı firmalarımız, 2 gün sürecek fuarda, dijital dönüşüme yönelik geliştirdikleri uygulamaları, firmalarımıza ve girişimcilerimize birebir tanıtacaklar. Ayrıca gün boyu düzenlenecek web seminerleri ve ikili görüşmelerle, bir yandan firmalarımızın dijitalleşme yolculuğunda ihtiyaç duyacakları bilgiye erişmeleri sağlanırken, diğer yandan potansiyel iş birliği imkanları değerlendirilecek" değerlendirmesinde bulundu. 
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Bakan Pekcan'ın açıklaması

HaberKamera: Haluk KARAASLANCelal ATALAY/ANKARA,

Ekonomi Haberleri

  • OYAK Çimento Fabrikaları ile OYAK Denizli Çimento birleşti
  • Ticaret Bakanlığı: 58 firmaya 86,2 milyon lira para cezası uygulandı
  • Bakan Kacır: Otomotivde ihracatımız yüzde 13 arttı
  • Rekabet Kurumu: Türk şirketlerinin 2023 yılı işlem bedeli 163 milyar lira
  • BingX, Chelsea’nin resmi kripto para borsa ortağı oldu 
  • BtcTurk CEO’su Güneri: Yeni yılda hizmet yelpazemizi genişleteceğiz
  • Bakan Şimşek: Enflasyonda düşüş devam edecek
  • CANiK 2023 karnesini yayınladı; ihracatı yüzde 75 arttı
  • En fazla ihracat yapılan 3 il, İstanbul, Kocaeli ve İzmir

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır