• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık Projesi tanıtıldı


 Hayata İyi Bakarız  Ekolojik Okuryazarlık Projesi tanıtıldı
20 Ocak 2023, 15:03

  Hayat Holding'in Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, özellikle çocuklarda iklim değişikliği farkındalığına katkıda bulunma, gezegendeki kaynakların kıtlığına dikkat çekme, kaynakları koruma ve bilinçli tüketmeye yönelik davranışları geliştirme hedefiyle hayata geçirdiği Ekolojik Okuryazarlık Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı. 'Hayata İyi Bakarız’ mottosuyla başlatılan projede Türkiye genelinde ilkokul 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilere ekolojik okuryazarlık düzeylerini artırmak için eğitimler verilecek. 

Açılış konuşmalarını Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar’ın yaptığı toplantıda ‘Ekolojik Okuryazar Nesiller’ başlığı altında panel de düzenlendi.

Panelde, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bengisu Koyuncu da konuşmacı olarak yer aldı.   

ÇOCUKLARA ÖZEL OYUN AKTİVİTELERİYLE FARKINDALIK ARTIRILACAK

İklim değişikliği farkındalığına katkıda bulunma, gezegendeki kaynakların kıtlığına dikkat çekme, kaynakları koruma ve bilinçli tüketmeye yönelik davranışları geliştirme hedefiyle yola çıkan  Ekolojik Okuryazarlık Projesi, oyun ve görsel aktivitelerle zenginleştirilmiş müfredata uygun içerikleriyle daha iyi bir dünya için çocukları erken yaşta eğiterek farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

“UZMAN İSİMLERLE TİTİZLİKLE HAZIRLANMIŞ EĞİTİMİN ÇOCUKLARIMIZA KATKISI OLACAK”

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, projenin önemiyle ilgili şunları söyledi:

“Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin araştırmalarına göre iklim krizi kapımızda. Dünyamızın ve canlıların yaşamlarına sağlıklı şekilde devam etmesi için bu durumu yavaşlatmak ve tersine çevirmek için üstümüze büyük sorumluluklar düşüyor. Bunun en önemli yollarından biri şüphesiz geleceğimiz olan çocukları bilinçli, farkındalığı yüksek, ekolojik duyarlılıkları olan bireyler yetiştirmekten geçiyor. Millî Eğitim Bakanlığı'mız sürdürülebilirlik, çevre bilincine yönelik tutum ve davranışları geliştirmede çocuklara, gençlere ve eğitimcilere yönelik önemli adımlar atıyor. Bu eğitimlerle bizden sonra, çocuklarımızın dünyamız için en faydalı kararları verebilecek ve doğru adımlar atabilecek olgunluğa erişeceklerine inanıyoruz. Bu doğrultuda ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık Projesi, çocuklara erken yaşta çevre bilinci kazandırarak farkındalık yaratma konusunda çok kıymetli bir proje. İlkokul 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik, uzman isimlerle titizlikle hazırlanmış bu eğitimin çocuklarımıza katkısı olacağına inancım tam.”

Aşkar, sözlerine şunları ekledi:

“İklim değişikliği dediğinizde altı boş kalabiliyor. Herkes bu konuyu konuşabiliyor. Ama bunun altını doldurmamız lazım ki bir amaca ulaşabilelim. Okuryazarlık deyince aslına bakarsanız üç katmandan bir tanesi farkındalık. İkincisi işlevsellik, üçüncüsü ise bunları eyleme geçirmektir. Bu çerçevede belki tüketim alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerekiyor. Siz öğretmenlerin katkıları çok önemli. Ben bu projeyi tüm okullarımızda yaygınlaştıracak olan Hayat Holding’e de çok teşekkür ediyorum.”


“İŞ DÜNYASINI EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİM PROJESİNİN BİR PARÇASI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı ise  “Nesiller boyu fayda sağlamak” teması üzerine dayandırdıklarını ve tüm faaliyetlerini karbon ayak izini en aza indirme gayesiyle gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kiğılı, “Hayat Holding olarak sürdürülebilirliği, sadece çevre olarak değil, insan kaynağından verimliliğe oldukça geniş bir kapsamda ele alıyor, iş süreçlerimizi buna göre düzenliyoruz. Enerji verimliliği ve kaynakların etkin kullanımı konusunda attığımız adımlar bunun somut göstergesi. Ancak kurumların sadece kendini dönüştürmesi yeterli değil. Toplumun dönüşümüne hizmet eden, iyiliğin nesilden nesile aktarıldığı uzun vadeli, kalıcı ve sürdürülebilir projelere imza atmak çok önemli. Hayata İyi Bakarız Ekolojik Okuryazarlık Projesi’nin çıkış noktası budur. Yarının dünyası, iklim farkındalığı yüksek bir nesle ihtiyaç duyacaktır. Çocuklara erken yaştan itibaren yapılan her yatırım, sadece çocuğun yaşamını dönüştürmekle kalmayarak, bilinçli kuşakların yaşam sürdüğü refah içinde bir dünya anlamına geliyor. Bu nedenle tüm iş dünyasını buradan ekolojik okuryazarlık eğitimlerinin bir parçası olmaya davet ediyorum. Birimiz değil, hepimiz hayata iyi bakalım" dedi. 


“AİLELERİN DE PROJEDE YER ALMASI, AİLE İÇİNDE OYUN KURARAK ÖĞRENİME KATKI SAĞLAYACAK”

‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin içerik kurulunda yer alan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utku Perktaş da “Özellikle ilköğretim seviyesindeki çocuklara biyoçeşitlilik ve iklim değişimi kavramlarına ilişkin bilgilerin ulaşması yakın gelecekte karşı karşıya kalacağımız çevre problemlerine karşı olumlu katkı sağlayacaktır" diye konuştu. 


Öğretmenlerin ekolojik okuryazarlık eğitimi konusunda projeye katkı sağlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Bengisu Koyuncu da
“Yaşadığımız çevrenin korunması, çevre farkındalığı gibi sosyal konuları disiplinler arası bütünde verebilecek en etkili öğrenme düzeyi ilkokuldur ve bu da ilkokul öğretmenleri tarafından verilebilir" ifadelerini kullandı. 

Çocukların öğrenmesinde oyunun önemini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Bayhan ise “Çocukların, ekolojik okuryazarlık konularını yaşlarına göre oyun yoluyla öğrenmeleri, bu öğrenimin içselleştirilmesi ve kalıcı olması adına en verimli araçtır. Özellikle ailelerin de projede yer alması, aile içinde oyun kurarak öğrenime katkı sağlayacaktır" dedi. 

EKOLOJİK OKURYAZARLIK PROJESİ HAKKINDA

Proje kapsamında ilkokul 3 ve 4. sınıf öğrencileri ile öğretmen ve velilere biyoçeşitlilik, iklim, iklim değişimi, ekolojik okuryazarlık, doğal kaynaklar, sürdürülebilirlik başlıklarında eğitimler verilecek. 

Proje, öncelikle Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası’na göre temsili olarak belirlenen  Kocaeli, İzmir, Muğla, Antalya, Giresun, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Erzurum ve Malatya'da uygulamaya alınacak. Proje süresi boyunca her yıl bu illere yenileri eklenerek projenin etki alanının genişletilmesi hedefleniyor. 

İkinci dönemde başlayacak proje ile 20222023 Eğitim Öğretim yılı Bahar Dönemi kapsamında 300 okulda, 600 öğretmen, 30 bin öğrenci ile 60 bin veliye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde 300 okula Hayat Kütüphaneleri açılacak. 

Eğitim Haberleri

  • Aile ikna edildi, 2 kardeş yeniden okula kazandırıldı
  • İlk atandığı okuldan 44 yıl sonra emekli oldu
  • ‘Tercihim Türkçe Projesi’ ile Rumen öğrenciler Türkçe öğrenecek
  • İKÜ’de öğrenciler için geliştirilen Puma mobil uygulamasının lansmanı yapıldı 
  • 6 üniversite, 'Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı'na alındı
  • Bakan Tekin: Afetlere insan etkisini azaltmak için eğitim sürecini hazırlayacağız
  • Eski Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov: Dünyanın kafası barıştan çok savaşla meşgul
  • Tuzla Belediye Başkanı Dr. Yazıcı, ilçedeki liseyi ziyaret ederek öğrencilerle buluştu
  • Bilfen Şirketler Topluluğundan Öğretmenler Günü'ne özel kutlama

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır