• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Uzmanı uyardı: Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olabilir


Uzmanı uyardı: Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olabilir
16 Ocak 2023, 15:03

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Akman, beta enfeksiyonunun, okul çağı çocuklarında sık görülen ve tedavisinin göz ardı edilmemesi gereken bir boğaz enfeksiyonu olduğunu belirterek, “Yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı, boynun ön tarafındaki ve çene altındaki lenf bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, kirli beyazsarı renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Beta enfeksiyonu tedavi edilmezse akut kalp romatizması gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Hakkı Akman, beta enfeksiyonunun her yaşta görüldüğünü, en sık okul çağı çocuklarında ve ergenlik döneminde görüldüğünü söyledi. Uzman Dr. Akman, “Beta enfeksiyonu 78 yaş civarında pik yapar. Üç yaş altındaki çocuklarda ise nadir görülür. Sonbaharın sonunda, kış aylarında ve ilkbaharın başında yılın diğer zamanlarına göre daha fazla ortaya çıkar. Beta enfeksiyonu, hasta insanların solunum yolu salgılarıyla ve temas yoluyla bulaşır. Bu nedenle okul, kreş gibi kalabalık mekanlarda bulaşı daha kolaydır. Nadiren hijyenik hazırlanmamış gıdalarla da bulaşabilir” diye konuştu.

"TESTLER RUTİN OLARAK YAPILMAMALI"

Dr. Akman, beta enfeksiyonunun kuluçka süresinin 2 ile 5 gün arasında olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Beta enfeksiyonu bazı çocuklarda karın ağrısı belirtisine de yol açabilir. 3 yaş altı çocuklarda ise burun akıntısı, halsizlik, çok yüksek olmayan ateş, huzursuzluk gibi belirtilere neden olabilir. Yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı, boynun ön tarafındaki ve çene altındaki lenf bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, kirli beyazsarı renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Hastanın yaşı, şikayetleri, muayene bulguları beta enfeksiyonunu kuvvetle düşündürse de beta enfeksiyonu tanısını doğrulamak için hızlı streptokok antijen testi ve boğaz kültürü testleri önerilmektedir. Burun akıntısı, öksürük, seste kabalaşma gibi viral enfeksiyonu düşündüren bulguları olan çocuklara ve 3 yaş altındaki çocuklara bu testlerin rutin olarak yapılması önerilmez"

"ENFEKSİYONUN TANINMASI VE DOĞRU TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ"

Dr. Akman, beta enfeksiyonunun tedavisi ile ilgili şunları söyledi:

“Tedaviye şikayetler başladıktan sonraki ilk 9 gün içinde başlanması durumunda, beta enfeksiyonun çok önemli bir komplikasyonu olan akut kalp romatizması (romatizmal ateş) gelişimi önlenebilir. Özellikle akut kalp romatizması çocuklarda doğuştan olmayan kalp hastalıklarının en önemlilerinden biridir. Tedavi edilmemiş beta enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilir. Beta enfeksiyonu tedavi edilmez ise, akut kalp romatizması gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle beta enfeksiyonunun tanınması, doğru ve tam tedavisinin yapılması çok önemlidir."

"SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ"

Beta enfeksiyonu olan çocukların boğaz ağrısı nedeniyle beslenmek istemeyebileceğini kaydeden Dr. Akman, “Sıvı alımına dikkat edilmesi önemlidir. Yumuşak kıvamlı, yutulması kolay gıdalar daha kolay tolere edilir. Ayrıca dondurma gibi nispeten soğuk gıdaların tüketilmesi boğaz ağrısının azaltılmasında faydalı olur. Portakal suyu, limonata gibi asidik içecekler boğaz ağrısının artmasına neden olabilir. Antibiyotik başladıktan yaklaşık 12 ile 24 saat sonra hastalığın bulaştırıcılığı kalmaz, birkaç gün içerisinde ateş düşer, devamında boğaz ağrısı geriler. Bu nedenle çocuğun okula devamı için en az 24 saat uygun antibiyotik tedavisini almış olması gerekir. Bu süre zarfında bulaş ihtimalini azaltmak için el temizliği, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ayrılması gibi standart hijyen kurallarına ek olarak damlacık izolasyonu (öksürük, hapşırık sırasında ağzın kapatılması, maske kullanılması gibi) tavsiye edilir” dedi. 

 

 

 

 

 

Sağlık Haberleri

  • Hayata bağlayan telefon, saat 02.00'de geldi
  • Bakan Koca: Heimlich manevrası hayat kurtarıyor
  • “Cinsel ilişki sonrası kanama, rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir”
  • Nakil kalbe 25 yıl sonra baypas ameliyatı
  • Uzmanından yılbaşı sofrası için sağlıklı beslenme önerileri 
  • Yeni yıla kilo almadan girmek için 9 öneri
  • Uzmanından yılbaşı akşamı için beslenme tüyoları 
  • Tartıştıkları doktordan pankartla özür dilediler
  • 130 kilo kadının vücudundan 25 kilo yağ dokusu çıkarıldı

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır