• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Tatil süreci başladı.. Peki ya havuz ve denizler..


Tatil süreci başladı.. Peki ya havuz ve denizler..
08 Haziran 2020, 15:23

Corona virüs salgını için bir çok önlem alındı ve alınan önlemler sonrasında kadmeli normalleşme sürecine grildi.

Havaların düzelmesi ve şehirler arası yasaklarında kalkaması ile birlikte yaz tatili planları yapılmaya başlandı. Corona virüs bizi havuzda yada denizde bulabilir mi?

Prof. Dr. İlhami Çelik,  sorulan bu soru için bir açıklamada bulundu.

 "Virüsün denizden bulaştığına dair hiçbir kanıt yok. Oradan bulaşabilecek başka mikroorganizmalar var. Özellikle bakteriler var. Deniz suyunun temiz olup olmadığını anlamak için koli basiline bakılır. Bu aşamada corona virüsün buradan bulaştığına dair bir kanıt yok. İnsanların teorik olarak bulaşmayacağını bilmesi gerekiyor. Havuzda ise, klorlanma süreci önemlidir." dedi.

Ulusal Havuz Enstitüsü Başkanı Korcan Kurtoğlu ise konuyla ilgili açıklamasında:

"Genelge kapsamında da havuz suyunun, havuz ve çevresinin temizliği ile hijyeni azami ölçüde sağlanacak, serbest klor seviyesi açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1-1,5 ppm arasında tutulacak. Bunlar, Sağlık Bakanlığının 9 yıldır yürürlükte olan yönetmeliğiyle de uyumlu. Ayrıca benzer bültenler Almanya ve ABD'de de yayımlandı. Periyodik olarak ölçümlenen klor seviyeleri kayıt altına alınıp doğrulanacak. Özellikle otel ve halka açık havuzlarda, sudaki klor ve pH seviyesini otomatik ölçerek kaydeden ve buna göre kimyasal dozlayan sistemler kullanılması çok önemli." dedi ve ekledi.

 "Sertifikasyon programının ilk kez uygulanacağı bu sezonda ayrıca geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı, normalleşme sürecinde turizm faaliyetlerinin güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla konaklama tesislerinde alınacak önlemlere ilişkin bir genelge de yayımladı." diye konuştu.

Havuzcular Derneği Başkanı Mehmet Bilen ise 

havuz sularından koronavirüs bulaşmayacağını" ifade etti. Bilen, "Standartlara uygun filtrasyonu gerçekleştirilen ve düzenli olarak ideal değerler aralığında klorla dezenfeksiyonu sağlanan havuz sularında virüs, bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar ve yosun gelişmeleri gibi diğer canlılar kesinlikle yaşamaz. Dünyada ve Türkiye'deki yüzme havuzu standartlarında ne koronavirüs ne kolera ne verem bulaşır. Dolayısıyla ortak kullanım olarak en güvenli yer yüzme havuzunun içidir. Ancak havuzun içinde güreş yapılırsa bu olmaz." ifadelerini kullandı.

 

 

Yaşam Haberleri

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır