• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

DHA YURT BÜLTENİ - 14 


DHA YURT BÜLTENİ - 14 
28 Eylül 2022, 20:04

Görüntü Dökümü

Kaza yeri
Trafik ekipleri
Otomobilin çekilmesi
Genel ve detay

HaberKamera: Gıyasettin TETİK/DİYARBAKIR,

======================================

2) 'YOL VERME' TARTIŞMASINDA TÜFEKLE CİPE ATEŞ AÇTIĞI ANLAR KAMERADA
 
ADANA'da otomobil sürücüsü, 'yol verme' nedeniyle tartıştığı kişinin kullandığı cipe pompalı tüfekle ateş açtı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. 

Olay, merkez Çukurova ilçesine bağlı Belediyeevleri Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, 01 DHF 10 plakalı cipin sürücüsü ile 01 AHS 676 plakalı otomobilin sürücüsü 'yol verme' nedeniyle tartışmaya başladı. Cip sürücüsünün sopayla saldırdığı otomobil sürücüsü, bagajından pompalı tüfek çıkardı. Bunun üzerine cipin sürücüsü aracına binip hızla kaçmaya başladı. Elinde pompalı tüfek olan kişi ise sürücüsünün hızla olay yerinden uzaklaştığı cipe cadde ortasında ateş açtı. O anlar ise otobüsteki bir kişi tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

cip sürücüsünün otomobil sürücüsü ve diğerlerini sopa ile kovalaması
Cip sürücüsünün aracına binmesi
Otomobilin bagajından pompalı tüfek çıkarmaları
Cip sürücüsünün kaçması
Pompalı tüfek ile arkasından ateş etmeleri

Haber Kamera:Yusuf KANTARLI/ ADANA,  

=======================================

3) TUNCELİ'DE KÖYLÜLERDEN KATI ATIK TESİSİ PROTESTOSU

TUNCELİ merkez ve ilçe belediyeleri tarafından Sütlüce köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisi, binlerce ağacın kesileceği gerekçesiyle bölgede yaşayanların tepkisini çekti. Köylüler, CHP'li 5 ilçe belediye başkanının projede imzalarının olması nedeniyle CHP İl Başkanlığı önünde toplanıp basın açıklaması yaptı.

Tunceli Belediyesi öncülüğünde 7 ilçenin belediye başkanları tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine köylüler, 55 bin ağaç kesileceği ve doğanın tahribata uğrayacağını belirtip, geçen aylarda belediye önünde eylem yaptı. Projeye ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da görüştüklerini ve Kılıçdaroğlu'nun 'Yapılmasın, belediye başkanlarımız imzasını çeksin' talimatı verdiğini öne süren köylüler, CHP'li 5 belediyenin hala projeden çekilmediğini belirtip İl Başkanlığı önüne geldi. Yaklaşık 50 kişi, ellerindeki dövizlerle basın açıklaması yaptıktan sonra binaya girerek, İl Başkanı Ali Mustafa Çelik ile görüştü.

'2 YILDIR MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR'
Köylüler adına açıklamayı yapan Selman Çimen, 2 yıldır tesisin yapılmaması için mücadele verdiklerini belirterek, "Danıştay'da devam eden yargı sürecine ve verilen sözlere rağmen proje oldubittiye getirilerek ihaleye çıkarılmıştır. 25 Ekim'de ihale edip 1 Kasım'da da ihale sonucu kamuoyuna açıklanacaktır. 1 Kasım'dan sonra bir daha geri dönüşümü mümkün olmayan Kırmızıdağ ormanlarını, köylerini, yaşam alanlarını ve ekosistemini yok etme planı uygulanmak istenmektedir. Bu durum telafisi mümkün olmayan bir çevre, doğa ve yaşam alanı tahribatına, ayrıca sürdürülemez bir felakete yol açacaktır. Çünkü, çöp depolanarak yok edilmek istenen 183 dönümlük, 26 futbol sahası büyüklüğünde orman ve köyler, şehir merkezindeki Düldül Tepesi'nin arkasında bulunmaktadır. Bu projenin bu bölgede yapılamayacağını Erzincan İdare Mahkemesi'nin görevlendirmiş olduğu resmi bilirkişi heyeti de ana ve ek raporlarında açıkça belirtmiş ve kesinlikle, doğal, insani ve teknik nedenlerle yapılamayacağını net olarak ifade etmiştir. Projenin gerçekleşmesi halinde bölgeye özgü ve de endemik özelliği bulunan 9 bitki türü yok olacak. 55 bin meşe ve ardıç ağacı yok olacak. Tarım ve hayvancılığın verimini kaybetmesi, yörede yaşayan halkın hayat kalitesinin düşmesiyle yöre halkı göç edecek" diye konuştu.

'KEMAL KILIÇDAROĞLU PROJEDEN ÇEKİLMELERİ İÇİN TALİMAT VERDİ'
Çimen açıklamasında, "Mücadelemiz sürecinde, 21 Şubat 2022'de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile köylülerimizden oluşan bir heyetle görüşme yapmıştık. Yapılan görüşmede Kemal Kılıçdaroğlu CHP'li belediyelerin bu projeden çekilmeleri için kesin talimat vermiştir. Fakat CHP'li belediye başkanları genel başkanın talimatına uymayarak, bu projenin yapımında hala ısrar etmektedirler. Kendi genel başkanlarının açık talimatına uygun davranmayan, halkın iradesine ve taleplerine karşı duran bu belediye başkanlarını anlatmakta zorlanıyoruz ve bu talimata uymalarını bekliyoruz. Bu nedenle CHP'li belediye başkanlarını, halktan yana tavır almaları ve genel başkanlarının talimatına uygun davranmalarını, kamuoyuna açıktan verdikleri 'Çekileceğiz' sözünü yerine getirmelerini, bu yıkıcı projenin yapımından çekilmelerini istiyoruz" dedi.

CHP İL BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI
Köylülerle görüşen CHP Tunceli İl Başkanı Ali Mustafa Çelik de üzgün olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Projenin yeri konusunda daha önce de bir karar almıştık. Bölgenin uygun olmadığını, bölgede 9 köyle 30 mezranın tam ortasında bulunduğunu, bundan da önemlisi ormanlık alan olmasından dolayı basın açıklaması yapmıştık. Bu konuda girişimlerimiz de oldu. Belediye başkanlarımızın da tesisin yer değişikliği noktasında girişimleri oldu fakat kabul görülmedi. Merkez belediye başkanımız da bu projede geri adım atmadı. Bu bakımdan proje noktasında arkadaşlarımız da sizlere sözler verdiler ancak bu girişimler şu anda tam olarak sizin istediğiniz noktada karşılanamadı. Ben de bu noktada çok üzgünüm. Sizler hukuksal mücadelenizi sürdürünüz, biz de tekrar genel merkezimizle görüşeceğiz."

Görüntü Dökümü

CHP binasına yürüyen köylüler
CHP Binası önünde toplanan köylüler
Parti binasında il başkanıyla görüşen köylüler
Selman Çimen'in konuşması
Genel ve detay görüntüler

HaberKamera: Serhat Ozan YILDIRIM/TUNCELI,

======================================

4) İRANLI SIĞINMACILAR NEVŞEHİR'DE, ÜLKELERİNDEKİ OLAYLARI PROTESTO ETTİ
 
İRAN'ın başkenti Tahran'da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin (22) ölümü ve sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle Nevşehir'de, İranlı sığınmacılar protesto yürüyüşü düzenledi. Nevşehir'de bir araya gelen İran uyruklu sığınmacılar, Valilik önüne yürüdü. Burada masa üzerine İran'da polis tarafından öldürülen Mahsa Amini'nin fotoğrafı konuldu. Eylemciler masanın altına da bir buket karanfil bıraktı. İranlı sığınmacılar, 'Kadın, Yaşam, Özgürlüğü', 'İran'ı özgür bırakın' ve 'Lütfen İran'dakileri yönetin' yazılı pankartlar açtı.

Grup adına açıklama yapan İranlı sığınmacı Shahin Jafarza, "2 hafta önce 22 yaşındaki Mahsa Amini, polis tarafından çok kötü bir şekilde öldürüldü. Neden? Suçu sadece ve sadece saçlarının görünmesiydi. O günden itibaren bizim kızlarımız, erkeklerimiz ve gençlerimiz itiraz için sokaklara çıktı. Maalesef onlar da polis tarafından sokaklarda dayak yiyor, hapse giriyor ve öldürülüyor. Bugüne kadar 75 kişi sokaklarda öldürüldü. Bugün bütün dünya İran'ın sesini duymuştur. İran devleti ve polisi, internetle tüm irtibat üstlerini İran üzerinde kapattı. İran'ın sizlerin yardımına ve tüm dünyanın desteğine ihtiyacı var. Mahsa Amini'nin hashtag'i 100 milyonlarca kez internette kullanıldı. Sizler de sosyal medya hesapları üzerinden Mahsa Amini hashtagini paylaşın. Kalbimiz İran için atıyor. Çok üzgünüz. Lütfen İran'ı yalnız bırakmayın" dedi.
Göstericiler İran'daki gelişmeleri çeşitli sloganlarla protesto ettikten sonra olaysız dağıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Nevşehir'deki Geçici Sığınmacı İranlılar Tarafında  Protesto edilmesinden genel ve detay görüntü
Mahsa Amini'nin fotoğraflarını ellerinde slogan atmalarından genel ve detay görüntü
Shahin Jafarza nın megafonla basın açıklaması yapması
Katılımcılardan genel görüntü

HaberKamera: Ahmet KORKMAZER/NEVŞEHİR,  

==============================================

5) DİYARBAKIR'DA 'KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NE 2 BİN SANATÇI KATILACAK
 
KÜLTÜR ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Sur Kültür Yolu Festivali, 2 binden fazla sanatçının katılımıyla 600'den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu festivallerle şehirlerimizin soyut ve somut kültürel mirasına yatırım yapıyor ve ülkemize kalıcı eserler kazandırıyoruz." dedi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 816 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 'Sur Kültür Yolu Festivali'nin tanıtımı için basın toplantısı yapıldı. Sur ilçesindeki Hazreti Süleyman Cami Meydanı'nda düzenlenen basın toplantısına, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkileri katıldı. Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakır'ın kültürel mirasını taçlandırmak için düzenlenen 'Sur Kültür Yolu Festivali' ile ülkemizin kültür sanat zenginliğini tüm dünyaya duyurmayı amaçladıklarını söyledi. Demircan, "Ülke çapında büyük beğeni ile takip edilen 'Kültür Yolu Festivalleri' geçtiğimiz her sene daha da yaygınlaşarak bambaşka şehirleri, bambaşka kültürleri tüm dünyaya tanıtıyor. Bu sene Kültür Yolu Festivalleri kapsamına dahil ettiğimiz Diyarbakır, 816 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan 'Sur Kültür Yolu Festivali' ile 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 600'den fazla etkinliğe ev sahipliği yapacak. Diyarbakır Sur Festivali de bu anlamda sadece 9 günlük bir kültür sanat etkinliği değil, Diyarbakır'a kalıcı değerler üreten bir yaklaşımdır. Bu nedenle Sur Kültür Yolu Festivali Diyarbakır'a kalıcı değerler yaratacak ve kazandıracaktır." diye konuştu.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ise "Sur Kültür Yolu Festivali hem Diyarbakır'ın tanıtımı için çok önemli hem de şehre geleceklere haz duyacakları bir etkinlik olacak. Bu festival ile 7'den 77'ye herkese dokunacak etkinlikler gerçekleştirilecek" dedi. Toplantının ardından hazırlanan üstü açık bir otobüsle şehir turu yapıldı.

Görüntü Dökümü

Kültür yolu festivali tabelası surlardan çekimi
Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'ın  konuşması
Vali Ali İhsan Su'nun konuşması
Toplu fotoğraf çekimi
Şehir içi otobüs turu
Surlarda gezi
Genel ve detay

Haber Kamera: Serhat ÖZDEMİR Gıyasettin TETİK/DİYARBAKIR,

=========================================

6) ÇANKIRI VE DELİCE TUZLARININ SAFLIKLARINA İLİŞKİN MAKALE ULUSLARARASI DERGİDE YAYIMLANDI
 
ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun'un, Çankırı ve Kırıkkale'nin Delice ilçesinde çıkarılan kaya tuzları ile ilgili bilimsel makalesi, uluslararası saygınlığı bulunan 'Food Additives and Contaminants' dergisinde yayımlandı. Doç. Dr. Ercoşkun, "Yaptığımız çalışmalarda gördük ki Çankırı kaya tuzu ve Delice tuzu dünya çapındaki en saf tuzlardan birisi. Bu gerçeği, bu makaleyle ispat etmiş olduk" dedi. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Türkiye'de doğal tuzlarla ilgili çalışmalarını 'Impurities Of Natural Salts Of The Earth' (Dünyanın Doğal Tuzlarının Safsızlıkları) başlıklı makalesinde topladı. Ercoşkun; beyaz, siyah ve pembe Himalaya, Kalodawa, Wieliczka, Guarende, Maldon, siyah, yeşil ve kırmızı Havai, Algarve, Maras, Margherite di Savio tuzlarına ilaveten Çankırı, Delice, İzmir ve Nahçıvan tuzlarının da olduğu 18 farklı doğal tuz örneğindeki mineral, ağır metal ve mikroplastik içeriklerini araştırdı. Araştırma sonucunda bazı tuzlarda mikroplastik, deniz tuzlarında ağır metal ve mikroplastik gibi zararlı maddelere ulaşılırken; Çankırı'da bulunan tuz mağarası ve Kırıkkale Delice'deki tuz madeninden alınan örneklerde herhangi bir zararlı madde saptanmadı. Doç. Dr. Ercoşkun'un tamamladığı makale, uluslararası saygınlığı bulunan 'Food Additives and Contaminants' dergisinde yayımlandı.

'ÇANKIRI VE DELİCE TUZUNUN SAFLIĞINI İSPAT ETTİK'
Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, çalışmalarına dayanarak Çankırı kaya tuzunun, dünya genelinde çıkarılan ve kullanılan tuzlar arasında en saf olanı olduğunu söyledi. Çankırı tuz mağarasından elde edilen kaya tuzunun kirlenmeden kaldığı, içerisinde kurşun, cıva, arsenik gibi hiçbir ağır metal bulunmadığını söyleyen Doç. Dr. Ercoşkun, "Tuz, Çankırı için en önemli gelir kaynaklarından biri olmasının yanı sıra yörenin kültürüne, sanatına, ekonomisine yön vermiştir. Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde bu coğrafyanın değerlerini araştırıp, bunların gerçek değerlerini ve önemlerini ortaya çıkartmak istiyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda 'gıda katkı maddeleri ve bulaşanları' diye bir dergide makalemiz yayımlandı. 2 Eylül'de yayımlandı makale. Makalenin başlığı 'Dünyanın Doğal Tuzlarının Safsızlıkları.' Bu kapsamda farklı tuzlardan toplamıştık dünyanın değişik coğrafyalarından. İçerisine bizim Çankırı ve Kırıkkale Derice tuzlarını da ilave ettik. Yaptığımız çalışmalarda gördük ki; Çankırı kaya tuzu ve Delice tuzu dünya çapındaki en saf tuzlardan birisi. Bu gerçeği, bu makaleyle ispat etmiş olduk" dedi.

'HİÇBİR AĞIR METAL BULUNMAMAKTADIR'
Çankırı kaya tuzunun yaklaşık 35 milyon yıllık bir geçmişi olduğunu ve zararlı madde bulundurmadığını aktaran Doç. Dr. Ercoşkun, "Deniz tuzlarında özellikle son yıllarda gündemde olan mikroplastik içeriği, aynı şekilde ağır metal içeriği sebebiyle deniz tuzlarının trendi; deniz tuzlarına yönelik talep gün geçtikçe azalmaktadır. Bununla birlikte akarsu tuzlarında ve göl tuzlarında da bu tip safsızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Dünya hızla kirleniyor; bu kirlenmeden bütün sular ve tuzlar nasibini alıyor. Dolayısıyla 35 milyon yıl önce oluşmuş Çankırı kaya tuzunda mikroplastik bulunması durumu söz konusu değil. Ancak bizim şüphelendiğimiz bir şeyler vardı ki; 'Ağır metaller var mı yok mu' diye. Bunu da mukayeseli olarak dünyadaki en ünlü tuzlarla kıyaslayarak bu çalışmayı yaptık. Gördük ki Çankırı tuzunda kurşun, cıva, arsenik gibi hiçbir ağır metal bulunmamaktadır. Çankırı tuzunun kimyasal içerik bakımından diğer tuzlarla mukayese ettiğimizde şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz; Çankırı kaya tuzu dünyanın en saf tuzlarından birisidir" diye konuştu.

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, Çankırı kaya tuzunun çevresel kirlilikten etkilenmeden günümüze kadar geldiğini aktararak, şöyle devam etti: "Çankırı kaya tuzu, yüzeyde bulunmaması, insanların etkilerinin ulaşamaması, yerin 150 metre altında bulunması sebebiyle dünyaya verdiğimiz kirlilikten etkilenmiyor. Bu sebeple de Çankırı tuzu çevresel kirlilikten de etkilenmiyor. Doğal olarak da içerisinde ağır metal yok. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde mikroplastik, radyoaktif veya ağır metal kirliliği bulunmasına rağmen Çankırı tuzunda bu maddeler bulunmamaktadır."

Görüntü Dökümü:

Doç. Dr. Hüdayi Ercoşku ile röp.
Detaylar

HaberKamera: Ramazan SARICI/ÇANKIRI,

Gündem Haberleri

  • İSTANBUL- AK PARTİ İBB ADAYI KURUM: İSTANBUL'DAKİ GÖÇMEN SORUNUNU DA YÖNETMEK ZORUNDAYIZ
  • Bakan Bayraktar: '2'nci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı uygulamaya başlıyoruz
  • İSTANBUL- İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL 'GÖZBEBEĞİMİZ İSTANBUL PROJESİ'NİN BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU
  • İSTANBUL- AK PARTİ İBB BAŞKAN ADAYI KURUM EYÜPSULTAN'DA ÇORBA DAĞITTI
  • TIR'LA ÇARPIŞIP, 70 METRE SÜRÜKLENEN KAMYONETİN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
  • ŞANLIURFA’DA, 'DUR' İHTARINA UYMAYAN 2 ŞÜPHELİ VURULARAK YAKALANDI
  • BATMAN'DA SİLAHLI VE BIÇAKLI KAVGA: 3 YARALI
  • İSTANBUL-İBB BAŞKAN ADAYI KURUM: İSTANBUL'UN 5 YILLIK FETRET DÖNEMİNİ BİTİRECEĞİZ 
  • İSTANBUL-ŞİŞLİ'DE İKİ KATLI BİNANIN ÇATISI ALEV ALEV YANDI

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır