• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Türkiye 5G'ye geçmeye hazırlanıyor..


Türkiye 5G'ye geçmeye hazırlanıyor..
24 Mayıs 2020, 21:55

Tüm dünyada mobil ağları evlerimizdeki internet ile eşitleyecek 5G teknolojisi için tarih açıklandı.

ULAK Haberleşme AŞ. Genel Müdürü Metin Balcı'dan 5G teknolojisi ile ilgili bir açıklama geldi.

''Şirket olarak corona virüs salgını döneminde, herhangi bir kesinti olmadan 5G radyo ile birlikte 5G teknolojisinin farklı birimlerini geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, "MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemimiz (MAYA) 5G'ye hazır bir ürün olarak sahada, diğer taraftan 5G radyo ve çekirdek şebekemizi de 2021 ortasında hazır edeceğiz." dedi.

Metin Balcı, salgın döneminde iletişimdeki alt yapının öneminin büyük ölçüde arttığına dikkat çekerken:

"Evrensel Projesi kapsamında, 700'ü aşkın köy okulu öğrencisi ULAK baz istasyonları vasıtasıyla EBA'nın online eğitim sistemine ulaştı. Eğitim ve iletişim sürekliliğini sağlamadaki katkımızı gördükçe çalışma azmimiz artıyor. Bu sorumlulukla ULAK Haberleşme olarak, ekosistemimizle 5G teknolojisini geliştirmek için çalışıyoruz.  4,5G teknolojilerinin geliştirme, ürünleştirme ve sahadaki uygulamalarında ULAK olarak edindiğimiz birikim ve deneyim paha biçilmez bir öneme sahip. Aynı şekilde 5G teknolojisini de geliştirip sağlıklı bir şekilde kullanıma aldığımızda, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan iletişim altyapılarımızda kendimizi daha güçlü, güvende ve güvenilir hissedebileceğiz." ifadelerini kullandı.

1G,2G,3G,4G,4,5G VE 5G NEDİR?

1G: İlk kez kablosuz veri aktarma imkanına sahip olmuştuk.

2G : Kablosuz iletişim hızı artış gösterdi, mobil cihazlardan ilkel de olsa internet sayfalarına erişmeye başladık. Ortalama hızımız saniyede 200 kilobayta ulaştığı görülmüştü. 

3G : Ortalama hızlar 200 kilobayt seviyesinde saniyede birkaç megabayta kadar yükselmeye başladı.

4G: Çoğu yerde mobil cihazlar üzerinden 100 megabit hızına kadar yükselirken ,Wi-Fi ağlarında eğer 4G desteği varsa, mobil cihazlarda gigabitlere ulaşan veri aktarım hızı görüldü. Bugün metroda giderken Youtube izleyebiliyorsanız 4G sayesinde..

4.5G : 4G’den farklı olarak 4.5G, 300 ila 450 megabite ulaşma şansı sunmaya başladı.

5G : 1 gigabit ile 10 gigabit arasında maksimum veri aktarım hızına ulaşılacağı söylentiler arasında yer alıyor.

5G 3 temel özellik sunuyor. 

Daha büyük veriler için daha yüksek hız

Daha hızlı sonuç ve tepki alabilmek için daha hızlı yanıt süresi

Sensörler ve akıllı cihazların bağlanması için tek seferde yüzlerce cihazın bağlandığı merkezi ağlamakta. Arabalardan, akıllı ev aletlerine kadar her şeyden ..

5g

Gelen son bilgilere göre ise Türkiye 5G ye Haziran 2020 tarihinde geçmeyi planlıyor ancak öncesinde operatörler arasında bir frekans ihalesi yapılacak.

Sonrasında ise 2021 yılına doğru 5G ağları tükecilere uygun hale gelip, faturalı ya da faturasız tarifeler ile hayatımıza girecek.

Teknoloji Haberleri

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır