• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Geleneksel düzeniyle Erzurum..


Geleneksel düzeniyle Erzurum..
23 Mayıs 2020, 05:05

Küresel salgın ile mücadelye devam ederken 11 ayın sultanı Ramazan'ın gelmesi ile sosyal mesafe kuralları gereğince geleneksel adetlerimizden bir süreliğine uzaklaşmak zorunda kaldık.

Milattan önce 11. yüzyıldan bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği etmiş, kültürlerin beşiği olarak da adlandırabileceğimiz bir yer Erzurum. 

Ramazan Gelenekleri ile de adından oldukça söz ettiren Erzurum, sosyal mesafe ve gelen kısıtlamalardan dolayı yemekleriyle ön plana çıkmaya devam ediyor.

Geleneksel düzenini bozmayan Erzurum'da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı kadayıf almak isteyen vatandaşlar, iş yerlerinin önünde sosyal mesafe kurallarına göre uzun kuyruklar oluşturdu.

İşte Erzurum'un gelenekselleşmiş Ramazan yemekleri:

Cağ Kebabı :Düğün yemeğidir. Özellikle kalabalık misafir ağırlama gibi etkinliklerde sıkça yapılan, tadına doyamayacağınız Erzurum’a özgü meşhur kebapdır.

Çaşır Kavurması: Daha çok mayıs ayında kırda bayırda kendiliğinden biten çaşır bitkisi, Erzurum mutfağında aranan bir tat ve lezzettir. İlçelere göre şekil bakımından farklılık gösteren çaşırın küçük ve etli olanı makbuldür. 

Ayran Aşı:Tereyağı yapılırken yayıkta biriken ayranla yapıldığından yöresel adı ayran aşıdır ama yoğurt çorbası da denir ve çorba kıvam alırken arzu edilirse 2-3 kaşık kaymak da ilave edilebilir.

Şalgam Dolması:Şalgamlar halka halka kesilip dilimlenir, bir taşım haşlanarak soğuk suyla yıkanır. Acısı alınan şalgamlar dolma yapmak için bir kenara ayrılır. Kıyma, pirinç, bulgur, maydanoz, tuz ve karabiber iyice yoğrularak dolmanın iç malzemesi hazırlanır.

Gılikko:Pilavlık bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlemeye bırakılır. Bulgur şiştikten sonra içine un, tuz ve karabiber ilave edilerek köfte gibi iyice yoğrulur. Yoğurduktan sonra küçük yuvarlaklar şeklinde köfteler oluşturulup ayrı bir tencerede kaynayan suya yapılan köfteler atılıp bir taşım kaynatılır. Sonra köfteleri süzülür, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülür.

Kadayıf Dolması:Tel kadayıfların içerisine ceviz içi konulup fazla sıkı olmayacak şekilde sarılır. Hazırlanan dolmalar yumurtaya batırıp kızartılır ve soğuk şerbette bekletilip balını iyice çekince servis edilir.

Aşmalı Yahni:Tereyağında soğanlar pembeleşince parça et konur kavrulup suyunu çekince önceden yıkanıp yumuşatılmış kuru kayısı katılır ve sıcak su eklenir. Mayhoş bir tadı olan yahni pişince bakır bir kapla servis edilir.

Çortutu Pancarı:  Erzurum’ da her türlü musibetin yöresel adı çordur. Çor dert manasına geldiğinden şalgam turşusu da hastalıkların şifası alarak kabul edilir. Çor’u yani hastalığı götüren illeti yok eden şalgam turşusu ve ondan yapılan yemek manasına gelen “çortutu pancarı” meşhur, ekşimsi tadıyla sevilen bir geleneksel yemektir, zaten mayhoş olduğundan bu yemek için salça veya domates kullanılmaz.

Erzurum'un yöresel bir cennet olduğunu hesaba katarsak yemeklerinin de lezzetli olduğu aşikar.. Çünkü yüzyılların birikimi ve afiyeti nesilden nesile geçmiştir.

Şimdiden afiyet olsun..

 

Seyahat Haberleri

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır