• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Albert Einstein ve Genel Görelilik Teorisi


Albert Einstein ve Genel Görelilik Teorisi
23 Mayıs 2020, 01:01

Ünlü bilim insanı Samanyolu’nun merkezinde süper kütleli bir kara deliğe çok yakın çekim sahasından geçen bir yıldızın hareketinin, Albert Einstein’ın genel görelilik teorisini desteklediği belirtti.

Habere göre  Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki Atacama Çölü’ndeki Çok Büyük Teleskobu ile 30 yıldır sürdürülen gözlemlerin zirve noktası kabul edilen olay, Dünya’ya en yakın süper kütleli kara delik yakınında meydana geldi.

Yıldızın kara delik etrafındaki bir yörüngeyi tamamlamasının 16 yıl sürdüğü vurgulanırken, Einstein’ın genel görelilik teorisinde öngörüldüğü gibi kütle çekim etkisindeki deneylerde ışıktaki kızıla kayma etkisini açıkça ortaya koyduğu belirtildi.

Genzel, açıklamasında, “Bu gözlem, Sagittarius A*’nın (SgrA*) Güneş’in 4 milyon katı büyüklüğünde bir kara delik olduğuna dair kanıtları da güçlendiriyor.” ifadesini kullandı.

Genel Görelilik Kuramı 

Albert Einstein özel görelilik kuramında, tüm ivmesiz gözlemciler için fizik yasalarının aynı olduğunu belirtmiş ve gözlemci hangi hızla ilerliyor olursa olsun ışık hızının boşluktaki değerinin hep aynı ölçüleceğini göstermişti. Sonuç olarak, uzay ile zamanın içiçe örülü olup, uzay-zaman olarak adlandırdığı tek bir süreklilik olduğunu anlamıştı.

Bir gözlemci için aynı anda gerçekleşen iki olay, başka bir gözlemci için farklı zamanlarda gerçekleşmiş olarak algılanabilirdi.

Kuantum mekaniği atom altı parçacıkların, hem madde, hemde aynı and dalga şeklinde bulunabilme olasılığının incelenmesidir. Bu parçacıkların tam olarak nerede olduğu ancak dağılımlar ile belirlenebilir. Tıpkı Zar atarken sonucun 36 seçeneği varken, bu parçacıkların olasılık dağılımlarının sonsuz seçeneği vardır.

Teknoloji Haberleri

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır