• Dolar
    Dolar 0.00 %
  • Euro
    Euro 0.00 %
  • Gram Altın
    Gram 0.00 %
  • Çeyrek Altın
    Çeyrek 0.00 %
  • Bitcoin
    Bitcoin 0.00 %
  • Ethereum
    Ethereum 0.00 %

Bursa Hanlar Bölgesi Projesi


Bursa Hanlar Bölgesi Projesi
29 Kasım 2021, 19:41

Bursa Hanlar Bölgesi projesi içinde Kızılay, İŞKUR, Merkez Bankası binaları ile Pirinç Han’ın arkasındaki Bursalı Esiri Mehmet Efendi olarak bilinen 40’ıncı Osmanlı şeyhülislamına ait türbenin etrafını saran 15 dükkân ile yıkılan Kızılay binasının arkasındaki bir binanın yıkımı tamamlanırken, Bursa Hanlar Bölgesi projesi kapsamında 5 bin 100 m² alanda yıkım çalışmaları da tamamlanmış oldu. Bölgede bulunan hak sahiplerinden 100’ü ile anlaşma sağlanırken geriye kalan 400 civarı hak sahibi ile de görüşmeler devam etmektedir. Bursa Hanlar Bölgesi projesi kapsamında kalan hak sahipleriyle anlaşma sağlanıp ortalama 16 bin m²lik alanda yıkma çalışmaları devam edecektir. Sürecin en kısa sürede tamamlanması adına “Acele Kamulaştırma” sürecine başvuruldu.

Bursa Hanlar Bölgesi projesine en önemli destek de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi ve “Acele Kamulaştırma Kararı” bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.

Bursa Hanlar Bölgesi Projesi ile tarihi dokusu yeniden canlandırılan ve Osmanlı zamanındaki ihtişamına yeniden kavuşturulması amaçlanan proje de çalışmalar aşama aşama devam etmektedir.  Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Bursa Hanlar Bölgesi projesi kapsamında; “Bursa İli Osmangazi ilçesi Şehreküstü Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların, Hanlar Bölgesi olarak bilinen alanda yer alan hanların meydana çıkarılması amacıyla yürütülecek, 'Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılarak Gelecek Nesillere Aktarılması" temalı proje çalışmaları kapsamında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” şeklinde duyuruldu.

Yıkım çalışmalarının devam etmesiyle Pirinç Han ve Ulu Cami iyice gün yüzüne çıkarken tarihi siluetleri ile de turistlerin daha çok dikkatini çekmeye başladı.

Bölgede yapılan incelemelerde Bursa Hanlar Bölgesi projesi ile ilgili olarak binaların çürük olduğu ve tehlike oluşturabilecekleri gözlemlenirken, yapılan kontrollü yıkımlarla bu tehlikenin de önüne geçilmiş oldu. Yıkım sırasında ana caddede kontrollü geçiş yapılmasına izin veren belediye ekipleri yapılan yıkım için ufak bir dokunuşun yeterli olduğunu da göstererek binaların çürümeye devam ettiğini de vatandaşlara göstermiş oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Hanlar Bölgesi projesi hakkında demeç vererek, “Bu projeyle hem tarihi bölgenin önünü açmış olacağız, hem de depreme karşı son derece riskli yapı stoğunu da ortadan kaldırmış olacağız. Çalışmalarımız normal takvimine göre devam ediyor. Bu yılsonuna kadar yıkımları tamamen bitirmek istiyoruz” dedi.

Bursa Hanlar Bölgesi projesi için zaman kaybetmemek adına Hukuk Müşavirliği kanalıyla 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesine göre tespit davaları açılarak gerekli tahliye işlemlerinin tamamlanmasıyla yıkım sürecine devam edilecektir.

Dünya Haberleri

Copyright 2023 E-Manşet, Tüm Hakları Saklıdır